De kunstwerken van Jaap Hillenius

JAAP HILLENIUS BIJ GALERIE BLOM

OP VELER VERZOEK IS DEZE TENTOONSTELLING VAN JAAP HILLENIUS VERLENGD T/M 30 JULI.


Van 26 mei tot en met 25 juni is er een expositie van schilderijen van Jaap Hillenius bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43, 3311 KH Dordrecht. (1 min. vanaf station Dordrecht centr.)

Jaap Hillenius (1934 – 1999) was een Amsterdamse kunstenaar. Hij werd daar opgeleid aan de Rijksnormaalschool voor tekenleraren van 1952 tot 1957. Hij ontving verschillende prijzen zoals de Henriëtte Roland Holstprijs, twee Talensprijzen, de Van Collumprijs alsmede koninklijke subsidies en reisbeurzen. Naast zijn vrije werk werkte hij ook veel in opdracht: monumentale opdrachten, onder meer grote doeken voor de ambassade in Paramaribo en het gerechtsgebouw in Groningen. Ook particulieren, bedrijven en musea hebben werk van hem in hun collecties.

Vormen en kleuren van de natuur waren een grote inspiratiebron voor Hillenius. De kunstenaar reisde onder andere naar de woestijn van Arizona en naar het oerwoud van Frans Guyana en Guatemala. Hillenius bouwde zijn composities op in heldere primaire en secundaire kleuren, wit en soms weinig zwart. Hij paste vaak de techniek van het negentiende-eeuwse pointillisme toe. Bij deze werkwijze meng je de kleuren niet op het palet, maar zet je verftoetsen van de verschillende kleuren naast elkaar op het beeldvlak. Door de fysiologische werking van ogen en hersenen ervaart de kijker op enige afstand van het doek deze kleuren als gemengd. Hillenius werkte met gepointilleerde achtergronden in allerlei combinaties met lijnen en vlakken. Sommige werken zijn feestelijke kleurexplosies, andere zijn wat ingetogener.

De kus (1995, 190 x 100 cm) is een verticale compositie. Links zie je een verticale strakke vorm, die in contrast staat tot het rechterdeel van het doek, waar witte pasteus geschilderde magnolia’s zijn afgebeeld tegen een gepointilleerde ondergrond. Deze twee werelden worden aan elkaar verbonden door overlap van de bloemvormen. Dit werk is rijk aan contrasten. Strakke vlakken in combinatie met gepointilleerde stukken, gladde oppervlakten en dik opgebrachte verf, de complementaire kleuren groen en rood naast elkaar, horizontalen tegenover verticalen. Het schilderij is zowel teder als robuust. Met zijn rijkdom aan kleur en onverwachte combinaties trekt het meteen de aandacht en houdt deze vast.
Op deze tentoonstelling is ook werk te zien dat nog niet eerder in de galerie getoond is.
Jaap Hillenius heeft altijd hard gewerkt en tot op de dag van vandaag heeft zijn werk veel waardering ontvangen.

De galerie is geopend van do t/m za van 12 – 18 uur. Extra open zondagmiddag 3 juli. Tevens na afspraak.
E-mail: galerieblom@hccnet.nl www.galerieblom.nl
Drs. Joke Wolfswinkel Kunsthistoricus
Jaap Hillenius studeerde aan de Rijksnormaalschool voor het tekenonderwijs in Amsterdam. In 1966 ontving hij de Henriëtte Roland Holstprijs voor grafiek. Eerder kreeg hij de Talensprijs, de Willinck van Collumprijs, twee Koninklijke subsidies en enkele reisbeurzen.

De natuur stond centraal in het oeuvre van Hillenius. De planten, bomen en bloemen van zijn tuin in Loenen speelden hierin de hoofdrol maar mensfiguren en portretten komen tevens in zijn werk voor. Een belangrijke inspiratiebron was het pointillisme van de laat negentiende-eeuwse schilder Seurat. Jaap Hillenius ontwikkelde deze techniek verder en paste hem aan bij zijn eigen thematiek. Hij bouwde zijn schilderijen op uit pointilles (rechthoekige of ronde kwaststreekjes in uiteenlopende kleuren, die zich op afstand op het netvlies van de toeschouwer mengen).De kunstenaar gebruikte deze in kombinatie met lijnen, soms opgehoogd met pointilles in kontrasterende kleuren. Door deze opzet wordt de toeschouwer steeds verrast naarmate hij een andere afstand tot het schilderij neemt. Hij ervaart zich dan als een zelfwerkzame ontdekkingsreiziger, die vorm en kleur ziet veranderen.

De doeken van deze romanticus kunnen zowel streng als uitbundig zijn. Zowel de grote als de kleine doeken vormden het eindpunt van een langdurig, gedisciplineerd reductieproces, waarin de emotie sterk voelbaar blijft.

Jaap Hillenius is op 26 augustus 1999 bij een tragisch verkeersongeluk in Amsterdam om het leven gekomen.
Hij exposeerde eerder bij galerie Blom in 1990,92,94,97,99,2001.
Zijn werk bevindt zich in collecties van partikulieren, musea, het Rijk en het bedrijfsleven.

In 2001 werden in galerie Blom twee lezingen gehouden over het leven en werk van Jaap Hillenius.

Drs. J. Wolfswinkel,
kunsthistoricus.

De Kus (1995)

olieverf op doek
190 x 100 cm.

Koele zon (1996)

olieverf op linnen
100 x 80 cm