De kunstwerken van Arnold Niessen

Persbericht 2015.

Van 1 februari tot en met 14 maart exposeren Arnold Niessen en Harro Wassing aquarellen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43, 3311KH Dordrecht, (1 min.vanaf station Dordrecht centr.)

Arnold Niessen (Leiden, 1947) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Vanaf het begin van zijn artistieke carrière heeft hij zich gespecialiseerd in het aquarelleren. Eerst werkte hij rechtstreeks naar de waarneming, maar geleidelijk aan werd zijn werk abstracter. De laatste jaren legt hij zich toe op de Oosterse sumi-techniek. In deze techniek schilder je met een bamboepenseel met organische inkt op vliesdun, sterk absorberend papier.
Snelheid en doordachte spontaniteit kenmerken de recente aquarellen van Niessen, die hij vaak als serie opzet. Vaak wordt de compositie door een grote vorm gedomineerd, die op allerlei manieren uitvloeit of op andere wijze is bewerkt. De aquarellen roepen eerder het idee van de natuur op dan dat zij er een directe afbeelding van zijn.

Joke Wolfswinkel, kunsthistoricus.

-------------------------------------------------------
ARNOLD NIESSEN BIJ GALERIE BLOM
PERSBERICHT 2012.

Van 11 november t/m 30 december exposeert Arnold Niessen aquarellen van 1970 tot heden
bij galerie blom, Joh. de Wittstraat 43, 3311 KH Dordrecht. (1 min.vanaf station Dordrecht centr.)

Na het voltooien van zijn opleiding aan de KABK te Den Haag heeft Arnold Niessen zich toegelegd op het aquarelleren. Gedurende 1978 en 1979 verbleef hij in en rond Rome. Dit verblijf was van grote betekenis voor zijn carrière en leidde tot een aantal belangrijke thema’s in zijn werk. Eind jaren zeventig schilderde hij tamelijk gedetailleerd klassieke monumentale architectuur (zoals het Pantheon) in combinatie met klassieke sculpturen, maar ook bescheiden voorwerpen, zoals het Notenbrood (1979). In dat jaar kreeg hij in Rome de Premio Internazionale dell’Aquarello. In de jaren tachtig begon hij met de thema’s Colosseum (waar hij in totaal 65 aquarellen van maakte), Piranesi en Monte Soracte. Hier werkt hij minder gedetailleerd dan in zijn vroegere werk. In 1989 bezocht hij New York en werd daar gegrepen door de Amerikaanse abstracte kunst. Naast het doorwerken op de thema’s uit de jaren tachtig gaat hij nu ook abstracter werken, tot hij omstreeks 2000 de figuratieve voorstelling geheel achter zich laat. Vanaf 2004 is de Japanse kalligrafie een inspiratiebron, die leidt tot thema’s als Japanse tekens, zwarte gaten en eclipsen. Deze zet Niessen spontaan op, maar hij werkt langzaam en zorgvuldig naar het eindresultaat toe.

Aan het werk van Niessen ligt het zoeken naar het uitbeelden van het sublieme ten grondslag. In zijn figuratieve werk uit zich dit in het spannende van de Piranesi-serie, de tegenstelling tot de klassieke architectuur van het Colosseum en de herinnering aan de wrede taferelen die zich daar afspeelden. In zijn abstracte werk leiden vorm, kleur en licht zelfstandig de kijker tot een sublieme ervaring die ook spiritueel is.
Colosseum LXV (1995) (73 x 53 cm) toont het interieur van het Colosseum. Via drie liggende rijen stenen wordt de blik van de kijker naar een doorgang geleid. Het gebouw wordt fel belicht door de onzichtbare zon, met als gevolg een sterk licht-donkereffect. Horizontalen en verticalen vormen een harmonieus evenwicht.
Siena op ultramarijn (2012) (133 x 94 cm) toont een bruine ronde vorm tegen een achtergrond van ultramarijn. Niessen gebruikte handgeschept papier uit India met een ruwe structuur en bouwde de aquarel op in talloze wassingen, zodat de cirkelvorm geleidelijk in het blauw overgaat. Op het onderste deel van het vlak zoekt blauwe verf zijn weg naar beneden, zo ontstaat een diepte-effect. Mede door het blauw heeft dit werk een sterke spirituele uitstraling.

Op deze tentoonstelling van recente aquarellen plus retrospectief zijn werken te zien uit de verschillende fasen van Niessens artistieke ontwikkeling. Deze geven een goed beeld van zijn zoektocht naar het sublieme en het spirituele.

Joke Wolfswinkel, kunsthistoricus

Openingstijden: do t/m za van 12 – 18 uur en de eerste zondag van de maand.
De galerie is ook open op zondag 11 november en zondag 2 en 30 december.

De opening, met een korte inleiding door de kunstenaar, is op zondag 11 november
om 15.30 uur.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------

Arnold Niessen (1947, Leiden) volgde de opleiding tekenen M.O. aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Hij exposeerde eerder bij Galerie Blom in 1991, 1994, 1995,1996,1997, 2000 en 2005, 2008, 2010.

Tijdens een bezoek aan New York in 1989 werd Arnold Niessen gegrepen door de Amerikaanse abstracte kunst. Sindsdien is zijn werk steeds abstracter geworden.Zijn grote aquarellen maakt hij op zwaar, geschept papier met een grove textuur. Deze tonen het resultaat van zijn intensieve werkwijze. De kunstenaar werkt op staand formaat en de composities zijn meestal te herleiden tot verticale vormen. Zij zijn een vervolg op een thema uit eerder werk.

Fluida (2008, 100 x 70 cm) heeft een indrukwekkende uitwerking op de kijker. Deze grote aquarel trekt meteen de aandacht door de felle ultramarijnblauwe verticale baan in het midden, die via smalle turquoise stroken uitvloeit in een steenachtig bruin en daar tot rust komt. Het felle blauw gloeit op als een uitbarsting van puur pigment en doet denken aan het werk van een eigentijdse geestverwant van Niessen: Anish Kapoor.
Door deze kleuren is de aquarel zowel tastbaar als vergeestelijkt. De onregelmatige, ruwe randen van het papier onderstrepen het natuurlijke karakter van de aquarel.

In zijn werk blijft de kunstenaar trachten het sublieme te bereiken. Arnold Niessen blijft altijd verrassen.

Drs.Wolfswinkel,
kunsthistoricus.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STEF JURRIËN EN ARNOLD NIESSEN BIJ GALERIE BLOM.

Van 4 september tot en met 30 oktober 2010 exposeren Stef Jurriën en Arnold Niessen nieuwe olieverfschilderijen en aquarellen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 te Dordrecht. (1 min.vanaf station Dordrecht centr.)


Stef Jurriën (1953, Amsterdam) volgde de opleiding schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vanaf 1993 is hij een vaste exposant bij Galerie Blom.
De horizon is het thema van de werken die hij exposeert. Deze is duidelijk aanwezig op de, uit rechthoeken en vierkanten samengestelde, schilderijen. Het landschappelijke is het uitgangspunt in deze bedachtzame en langzaam tot stand gekomen composities. Zo kregen in dit groeiproces de zachte blauwen, bruinen, gelen, groenen en lichtroden hun definitieve diffuse kleur en ruimtelijke uitstraling.
‘Je moet kunnen dwalen’, zegt Stef Jurriën, en inderdaad wandelen je ogen in het schilderij door de vlakken die nauwelijks van omvang verschillen. De horizontalen en verticalen brengen een gevarieerde rasterachtige structuur aan. En al kijkend kun je de rust meebeleven, die steeds minder in de gewone buitenwereld, maar nog wel in de binnenwereld van de kunstenaar huist: een positieve, zonverlichte oase van rust.

Arnold Niessen (1947, Leiden) volgde de opleiding tekenen M.O. aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Sinds 1991 exposeert hij geregeld bij Galerie Blom.
Op deze expositie toont Niessen grote (116 x 82 cm) en kleine (42 x 30 cm) aquarellen. Hij werkt op zwaar geschept papier, met grillig gevormde randen die de vormen levendig inkaderen. De kunstenaar prepareerde de aquarellen zó, dat inlijsten achter glas overbodig is. Een thema is de berk; hier werkt Niessen met verticalen midden in het vlak. Deze berkenstammen tonen hun vitale krachten. De cyclopen vormen een tweede thema.
In het grotere werk K4 (kuklops = cycloop) 2010 trekt een grote, donkerbruine ronde vorm meteen de aandacht. Deze vorm bevat verticale banen bruinrood en roze. De titel associeert deze voorstelling met de cycloop uit de Griekse mythologie, maar ook de link met een hemellichaam is mogelijk. Spiritueel kun je het interpreteren als een bijna gesloten cirkel die een opening biedt naar de vrijheid met nieuwe perspectieven.


Joke Wolfswinkel,
Kunsthistoricus.

De galerie is geopend van do t/m za van 12 – 18 uur. Extra open op zondag 5 september en
3 oktober.

Op zaterdagmiddag 4 september om 15.30 uur wordt de tentoonstelling geopend: De violist
Wilco de Bruijn brengt muzikale reflecties op het werk van beide kunstenaars ten gehore.

Tel.: 078-631 31 30.
www.galerieblom.nl

Sumi no. 1 (2013)

sumi
120 x 60 cm.

Thalos (2014)

sumi
70 x 41 cm.

Fluida (2008)

aquarel
100 x 70 cm.

Route zero six (2008)

aquarel
102 x 70 cm.