De kunstwerken van Stef Jurriën

STEF JURRIEN BIJ GALERIE BLOM
Van 3 november tot en met 31 december exposeert Stef Jurriën olieverfschilderijen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 te Dordrecht. ( 1 min. vanaf station Dordrecht centr.)
Stef Jurriën (Amsterdam, 1953) volgde aan de Gerrit Rietveld academie de opleiding schilderen en grafiek. Vanaf 1993 is hij een vaste exposant bij Galerie Blom. Zijn werk is permanent in stock.
De natuur is de grote inspiratiebron van Stef Jurriën. Het verloop van de seizoenen, de kleuren die deze karakteriseren, de wisselende vormen en kleuren , de vegetatie, de invloed van de lichtval: in zijn gehele carrière verbeeldt hij dit op afwisselende wijze in zijn werk. De kunstenaar maakt veel schetsen in de natuur, bijvoorbeeld van planten en losse bladeren, die hij later vertaalt naar schilderijen.
Steeds vernieuwt Stef Jurriën zich. Niet om het vernieuwen op zich, maar uit leergierigheid en artistieke nieuwsgierigheid. Ook steekt hij eerder beoefende technieken in een nieuw jasje. Zo grijpt hij in de hier geëxposeerde recente serie Najaar terug op de pointillistische techniek, in combinatie met rechthoekige vormen uit eerdere perioden.
In Najaar no 2 (2016) zie je een achtergrond van gepointilleerde rechthoeken waarin groen, geel, oranje en roze de boventoon voeren. Hiervoor bewegen blauwe en groene lijnen, die de vlakken met elkaar lijken te verbinden, anderzijds ervoor lijken te zweven: lange, licht gebogen lijnen en korte gebogen lijntjes die bladvormen aangeven. De kunstenaar heeft zowel zachte als heldere kleuren gebruikt, het schilderij straalt zowel rust als levendigheid uit. Het wekt de sfeer van een aangename herfstdag.
In de nieuwe serie Najaar laat Stef Jurriën zien hoe de natuur op boeiende wijze in stippen, lijnen, vlakken en kleuren gestileerd kan worden. Deze kleurrijke serie is een resultaat van twee jaar intensief kijken, inleven en vormgeven.

De galerie is geopend van do t/ za van 12 – 18 uur en zondag 6 november en 4 december.
Mochten u de openingstijden u niet schikken dan graag een telefoontje.
Tel.: 078 – 631 31 30, E-mail: gelerieblom@hccnet.nl, www.galerieblom.nl

Drs. J.R. Wolfswinkel,
Kunsthistoricus.-------------------------------------------------------

HORIZONNEN EN LANDSCHAPPEN
VAN HIER TOT GINDER


Stef Jurriën (Amsterdam 1953) volgde de opleiding schilderen en grafiek aan de Rijksacademie te Amsterdam. Het landschap is het leidende thema in zijn werk. Wat hem vooral interesseert is het de werking van het licht. Ook de ruimte in het landschap boeit hem, strand en zee zijn in zijn recente werk favoriet. Een lang verblijf op Vlieland inspireerde hem tot een aantal werken.

De composities van Stef Jurriën zijn gevarieerd: zowel uitgesproken horizontaal als verticaal, maar ook heeft hij composities waarin deze twee componenten elkaar in evenwicht houden. De kleur van de werken is teer en ingetogen. In sommige werken domineren lichte bruinen, in andere blauwen en grijzen, maar ook gebruikt hij roze. De kunstenaar bouwt de vlakken op in lagen kleur, waar de onderste lagen door de bovenste heen schijnen. De overgangen tussen de vlakken zijn niet scherp maar diffuus. De gebruikte materialen, zoals pastel en acryl, lenen zich uitnemend voor deze subtiele kleurovergangen.

“Mijn werk zie ik als een reis en tevens als doel ervan, de beschouwer is al schouwende ook reiziger”, aldus Stef Jurriën. Als toeschouwer maak je een reis in zijn landschappen. Dit lijkt niet zozeer een fysieke reis, maar vooral een reis via de ogen van de kunstenaar, een tocht met een sterk introspectief karakter. De eenvoud van de vormen en de gelaagde uitwerking verleidt de kijker tot een visueel, bedachtzaam aftasten van het landschap, zowel een reis naar buiten als ook naar binnen. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


STEF JURRIËN EN ARNOLD NIESSEN BIJ GALERIE BLOM.

Van 4 september tot en met 30 oktober 2010 exposeren Stef Jurriën en Arnold Niessen nieuwe olieverfschilderijen en aquarellen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 te Dordrecht. (1 min.vanaf station Dordrecht centr.)


Stef Jurriën (1953, Amsterdam) volgde de opleiding schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vanaf 1993 is hij een vaste exposant bij Galerie Blom.
De horizon is het thema van de werken die hij exposeert. Deze is duidelijk aanwezig op de, uit rechthoeken en vierkanten samengestelde, schilderijen. Het landschappelijke is het uitgangspunt in deze bedachtzame en langzaam tot stand gekomen composities. Zo kregen in dit groeiproces de zachte blauwen, bruinen, gelen, groenen en lichtroden hun definitieve diffuse kleur en ruimtelijke uitstraling.
‘Je moet kunnen dwalen’, zegt Stef Jurriën, en inderdaad wandelen je ogen in het schilderij door de vlakken die nauwelijks van omvang verschillen. De horizontalen en verticalen brengen een gevarieerde rasterachtige structuur aan. En al kijkend kun je de rust meebeleven, die steeds minder in de gewone buitenwereld, maar nog wel in de binnenwereld van de kunstenaar huist: een positieve, zonverlichte oase van rust.

Arnold Niessen (1947, Leiden) volgde de opleiding tekenen M.O. aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Sinds 1991 exposeert hij geregeld bij Galerie Blom.
Op deze expositie toont Niessen grote (116 x 82 cm) en kleine (42 x 30 cm) aquarellen. Hij werkt op zwaar geschept papier, met grillig gevormde randen die de vormen levendig inkaderen. De kunstenaar prepareerde de aquarellen zó, dat inlijsten achter glas overbodig is. Een thema is de berk; hier werkt Niessen met verticalen midden in het vlak. Deze berkenstammen tonen hun vitale krachten. De cyclopen vormen een tweede thema.
In het grotere werk K4 (kuklops = cycloop) 2010 trekt een grote, donkerbruine ronde vorm meteen de aandacht. Deze vorm bevat verticale banen bruinrood en roze. De titel associeert deze voorstelling met de cycloop uit de Griekse mythologie, maar ook de link met een hemellichaam is mogelijk. Spiritueel kun je het interpreteren als een bijna gesloten cirkel die een opening biedt naar de vrijheid met nieuwe perspectieven.


Joke Wolfswinkel,
Kunsthistoricus.

De galerie is geopend van do t/m za van 12 – 18 uur. Extra open op zondag 5 september en
3 oktober.

Op zaterdagmiddag 4 september om 15.30 uur wordt de tentoonstelling geopend: De violist
Wilco de Bruijn brengt muzikale reflecties op het werk van beide kunstenaars ten gehore.

Tel.: 078-631 31 30.
www.galerieblom.nlDrs. J.R. Wolfswinkel
kunsthistoricus

Stef Jurriën (2015)

foto
---

Verkocht.

mixed media
10,5 x 122 cm.

Het Park (1995)

olieverf op linnen
130 x 150 cm.

Horizon (2003)

acryl op papier op hout
30 x 40 cm.

detail van een paneel van 18 composities (2013)

gemengde techniek
10,5 x 122 cm.

Najaar no. 2 (verkocht) (2016)

olieverf op doek
70 x 100 cm.